fredag 6 november 2015

Julblommorna är i antågande..

 
Den här tiden börjar julblommorna dyka upp i blomsteraffärerna. Många förfasar sig över hur tidigt det är medan andra älskar det. Själv hör jag till dem som älskar det, vilket ju inte är så underligt med tanke på mitt yrkesval. De lyser ju upp i den mörka senhösten som vi har nu. Personligen älskar jag julen och allt som hör till och julblommorna är en mycket viktig del av det. Massor av vackra blommor är det vackraste julpyntet om man frågar mej... Just nu har vi en hel del spännande blommor i butiken och jag tänkte berätta lite om några av dem. De har alla tre ganska lika krav på skötsel.
 

Rumsgran, Araucaria heterophylla

En väldigt trendig växt just nu är rumsgranen.
Kommer ursprungligen från Australien. I sin naturliga miljö kan den bli 50 meter hög(!), i kruka kan den bli 2 meter. Den är relativt lättskött, ska hållas lätt fuktig men den gillar inte kalk. Sommartid behöver den få tillräckligt med vatten men vintertid mera sparsamt, i synnerhet om den står svalt. Placeras ljust men inte soligt, ett inglasat, frostfritt uterum är idealiskt. Man kan med fördel duscha den med jämna mellanrum eftersom torr inomhusluft gör att den lätt får spinn. Om den börjar barra beror det sannolikt på att den fått för mycket vatten vintertid eller på att den står för varmt.

Enligt gammal tradition ger rumsgranen lycka i äktenskapet...
 

Ardisia, Ardisia crenata

En omtyckt julväxt för sina lysande röda bär. Det finns även sorter med vita bär. Den vill ha hög luftfuktighet även den och behöver duschas med jämna mellanrum. Den blommar på våren med små stjärnformade blommor. Sommartid vill den ha rikligt med vatten, vintertid mera sparsamt. Den bör stå ljust men inte i direkt sol. Gödslas sparsamt.
 
 

Vinterbär, Skimmia japonica

Detta är egentligen en uteväxt, men är inte vinterhärdig hos oss även om den tål några minusgrader. Det är en vintergrön liten buske som trivs i surjord. Eftersom det är frågan om en uteväxt så trivs den inte att stå för varmt inomhus, den vill inte heller stå i solen. Lagom bevattning.
 
Det här var lite grann om skötseln av några av blommorna i vår butik. Längre fram kommer det flera inlägg om olika krukväxers skötsel.
//Lena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar