torsdag 28 april 2016

Växtvärldens fantastiska små reningsverk!

 
Det har pratats mycket på senare tid om hur bra grönväxter är för oss människor och för inomhusluften. Man kan inte nog upprepa betydelsen av grönväxter i rummet.
 
Gröna växter avger fukt och återfuktar den torra inomhusluften. Dessutom gör fukten från växterna att den statiska elektriciteten minskar. Därför är det bra att ha gröna växter i närheten av datorn.
Fukten på växternas blad samlar också upp damm! Håll bladen rena så kan växten "jobba" bättre.
Växterna ser också till att luften blir renad från olika kemiska ämnen.  När växterna suger upp koldioxid, som de använder i fotosyntesen, drar de samtidigt in skadliga ämnen, som formaldehyd, trikloretylen och benzen. Inte bara växten utan också jorden hjälper till att rena luften. I jorden finns nyttiga mikroorganismer som tar hand om olika skadliga ämnen. 
 
Det finns några sorter som är speciellt bra på att rena luften. Grönväxternas Rolls Royce när det kommer till luftrening är Fredskalla, Spathiphyllum. Den är ett fantastiskt litet reningsverk. Den återfuktar samt renar luften från formaldehyd och bensen bl.a. Den är dessutom en lättskött krukväxt. Den vill ha rikligt med vatten och den bör inte stå i ett soligt fönster.
 
 
Även svärmorstungan, Sansevieria trifasciata är en god luftrenare och en mycket tålig grönväxt. Den vill gärna stå soligt och får torka ut lite mellan bevattningarna. Den tål även att stå lite skuggigare men får vackrare färger om den står soligt.
 
 
Gullranka, Epipremnum pinnatum är en vanlig grönväxt i våra hus. Den är också en god luftrenare. Den vill ha jämn fuktighet och den vill stå i halvskugga. Står den för soligt blir bladen gula och står den för mörkt blir bladen helt gröna.
 
Förutom dessa grönväxter finns det en mängd andra som också renar luften inomhus, både grönväxter och blommande krukväxter.
 
Bland annat dessa har god effekt: Gerbera, Krysantem, Guldpalm, Spjutbräken, Banddracena, Murgröna, Brudorkidé och Silverkalla.
 
 
Ha en fortsatt bra dag!
 
/Lena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar