tisdag 11 oktober 2016

Cyklamen, en svårslagen skönhet!

 
En vanlig fråga som vi ofta får är hur man egentligen skall sköta en cyklamen (Cyclamen persicum).
Många upplever den som ganska svårskött och kinkig. Därför ska ni få några skötselråd och tips för att den ska blomma länge.
 
 
Cyklamen behöver få jämn bevattning, det är viktigt, men rotknölen får inte bli för våt, då ruttnar den. Det är där som de flesta gör fel när blomman dör. Cyklamen har ett ganska klent rotsystem och klarar inte av om det blir för vått. Rotsystemet får då syrebrist och dör. Helst ska man vattna på fatet/ytterkrukan och låta den dra i sig en liten stund och sedan hälla bort det överflödiga vattnet. Man ska inte vattna på bladen. När blommorna börja hänga lite grand är det dags att vattna, den kan torka ut en aning mellan vattningarna. Näring kan man ge en gång i veckan under blomningen.  Vissnade blad och blommor tar man bort genom att vrida och knycka bort samtidigt. Det bör inte lämna någon stump kvar. Stumpen läcker växtsaft och då är risken för mögel stor. 
 
 
Cyklamen vill gärna stå svalt. Den passar därför alldeles utmärkt som uteplanteringsväxt i krukor och urnor. Den övervintrar inte men den tål faktiskt nån enstaka minusgrad. De hänger lite med blommorna men brukar piggna till när temperaturen stiger igen. Det är väldigt vackert att plantera cyklamen tillsammans med exempelvis prydnadsgräs, alunrot eller sliderranka "plättar i luften" .
 
 
Sammanfattningsvis kan man säga; jämn bevattning men inte för mycket i gången, lite näring 1gång/vecka och låt stå svalt och ljust. Då blommar den i flera månader.
 
Lycka till!
Lena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar