lördag 19 december 2015

LUCKA 19

Granrisbocken har ju varit en populär dekoration i många år.  Vi tänkte ge lite tips om hur man gör en för Dig som ännu inte gjort din egna men gärna skulle vilja pröva på.

Det du behöver är:
- en stomme. Storleken kan variera enligt eget önskemål.
- granris
- spoltråd
- sekatör

Börja med att fästa spoltråden högst upp på ett ben. Mät sedan ut 5 - 7 lika långa kvistar som du fäster runt benet. Granriset får gärna vara längre en benstommen så att bocken får tassar. Vill man ha fylliga ben så kan man fylla på med lite kortare kvistar högre upp på benet. När ett ben är klart fortsätter du med själva kroppen.
För att få täckt själva bakdelen skall kvistarna vara ca 20 cm längre än själva stommen. Fyll på med ris så att det täcker både rygg och mage. 
Fortsätt nu med de tre övriga benen på samma sätt som du gjorde det första.


Kvistarna till nacken skall vara ca 10 cm längre än nackens stomme. 
Sidorna på nacken görs av kvistar som är lika långa som stommen.
När du kommer till halsen kan du svänga riset så att det hänger neråt för att bocken skall bli fyllig.



Mulen gör du så att du svänger den del av kvisten som suttit fast i stammen uppåt mot hornen för att bocken skall få ett vackert skägg.



Till hornen använder du ca 5 kvistar som är lite längre än stommen, annars är det risk att hornens stomme börjar synas. När du har täckt hornen fäster du spoltråden bra.

Som avslutning kan du klippa till 15 - 20 cm långa kvistar som du sticker in där bocken blivit lite klen. I pannan kan du sticka in lite kvistar och till svansen använder du några stadigare kvistar som du sticker in. 



Bocken kan du sedan dekorera med röda band och ljusslinga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar